Afegir i guardar registres


Importació des de recursos online

Importació directa

La importació directa permet la transferència de referències directament des del recurs d'origen de la referència a Mendeley.
Segons el recurs on hàgem fet la cerca aquesta importació a Mendeley es pot fer de diferents maneres:

Importació des de Web Importer

La importació directa es pot realitzar en l'entorn web gràcies al complement Web Importer. Mendeley Web Importer és el complement, que s'instal·la en el navegador web, que permet afegir referències a la “nostra biblioteca” des d'algunes fonts d'informació com: pàgines web i pdf.


Com utilitzar-lo?
Quan s'activa el complement Web Importer ofereix la següent informació i funcionalitats:

  1. Indica quantes referències ha detectat Mendeley en la pàgina.
  2. Seleccionem si volem o no adjuntar els pdf trobats a les referències que hàgem triat.
  3. Seleccionem les referències que volem afegir.
  4. Podem seleccionar la carpeta per a guardar directament la referència, si no va a la carpeta general.
  5. Una vegada seleccionats els registres que volem afegir, i la carpeta si ho desitgem, cliquem el botó: afegir.
  6. En els registres amb pdf, podem obrir el pdf abans d'afegir-lo.
  7. Podem anar directament a la“nostra biblioteca”.

En aquest exemple, del CRAI Ulloa de la Universidad de Sevilla, veiem com afegir al nostre Mendeley referències de pàgines web (problemes que poden sorgir i solucions): https://www.youtube.com/watch?v=wiuJLUhTdI4

En alguns portals de recursos electrònics, com la Web of Science (WoS), les referències poden exportar-se a Mendeley Reference Manager de forma directa amb el complement Web Importer.


Hi ha recursos electrònics en els que, per diverses raons, Mendeley només detecta la web, no les referències. En aquestos casos podem exportar les referències de manera indirecta.

Tornar dalt

Des de la interfície dels recursos electrònics

Algunes bases de dades i recursos electrònics tenen enllaç directe per a afegir la referència o referències seleccionades directament a Mendeley en la seua interfície original. Generalment s'exporten les dades de la referència, no hi ha l'opció d'afegir el el pdf (ej: Scopus…).

Si ens interessa guardar també l'arxiu pdf és millor fer-ho des del complement Web Importer, que sí que permet afegir-lo (sempre que estiga disponible el pdf).

Importació indirecta

La importació indirecta permet afegir les referències bibliogràfiques en la “nostra biblioteca” Mendeley a través de fitxers que permeten la interoperabilitat. En alguns recursos, per diverses raons, Mendeley només detecta la pàgina web, no les referències. En aquestos casos podem importar les referències de manera indirecta. Es basa en la interoperabilitat entre recursos, amb els formats: RIS, BibText, EndNote XML. Anem a vore uns exemples d'importació indirecta a Mendeley per a vore els passos a seguir:

Exemple des d'una base de dades de Proquest: Earth, Atmospheric & Aquatic Science Database

Des de Dialnet

Tornar dalt

Cercar i afegir des de Mendeley

Una altra opció per a afegir referències a la "nostra biblioteca” es fent la cerca directament en Mendeley Reference Manager (web i escriptori). En Mendeley Desktop no existeix la funcionalitat de cerca (des de la versió 1.19.8).

Afegir de manera manual

Hi ha documents, que bé perquè no podem aconseguir les dades online o perquè aquestes dades no són de cap manera compatibles amb Mendeley, hem d'afegir-los de manera manual.

En Mendeley Reference Manager: En Mendeley Desktop:

*En els articles online si afegim els identificadors: ArxivID, DOI, o PMID, s'omplin els camps automàticament.

PDF

Tenim dues maneres per a guardar una referència des d'un pdf:

  1. Arrossegant-lo al panell central de Mendeley des del nostre ordinador.
  2. Afegint-lo amb: Add new i descarregant-lo des del nostre ordinador: amb l'opció File(s) from computer.
1. Arrossegant-lo al panell central des del nostre ordinador.
2. +Add new, opció: File(s) from computer).

Afegir des d'un altre gestor

Mendeley també admet la importació des d'altres gestors bibliogràfics, gràcies als formats d'interoperabilitat (BibTex, RIS, ...).

Per exemple des de Zotero:

1. Exportar des de Zotero referències i carpetes.

Seleccionem en Zotero les referències que volem exportar. Premem el botó dret del ratolí i ens aparèixen les opcions que tenim, entre elles: exportar, en format BibTex (funciona millor que amb el format RIS) i guardem en el nostre ordinador l'arxiu BibText que es crea.

 

2. Importar la carpeta a Mendeley.

En Mendeley anem al botó d'afegir: Add new >Import Library, i seleccionem el format dels arxius que volem importar. Es carreguen totes les referències en la carpeta general de Mendeley, però no els pdf associats a elles, ja que tenen un format diferent a BibText i no els reconeix.

L'opció per a importar a Mendeley des de Zotero l'arxiu PDF (amb totes les dades de la referència) és arrossegant-lo directament al panell central: