Instal·lar Zotero


Des de la pàgina web de Zotero, trieu l'opció Download, esccolliu la versió que necessiteu segons el sistema operatiu i seguiu les instruccions d'instal·lació de l'arxiu que es descarrega.

També cladrà instal·lar el connector per al navegador (Chrome, Firefox, Safari u Opera).

Els plugins per als processadors de text Word, LibreOffice i Google Docs estan inclosos en Zotero, però a més n'hi ha molts d'altres que ajuden a millorar algunes funcionalitats de Zotero.

Des del menú Zotero > Editar > Preferencias > Citar > Procesadores de texto podem comprovar si el complement per a Microsoft Word o LibreOffice està instal·lat i reinstal·lar-lo si calguera.

Crear un compte en Zotero


Si creem un compte en Zotero, podem sincronitzar les nostres referències i els adjunts amb el servidor de Zotero.org i tenir-hi accés des de qualsevol ordinador. A més, és imprescindible tenir un compte si volem crear grups per a compartir referències.

En la mateixa pàgina d'instal·lació del connector per a Chrome, s'ofereix la possibilitat d'emplenar el formulari per a crear un compte en Zotero. Si el volem crear més endavant, des de l'enllaç Log In o des de la pàgina de descàrrega de Zotero cal seleccionar l'enllaç Register i omplir el formulari. A continuació, es rep un correu electrònic de confirmació per a activar el compte.

Cada usuari té 300 MB gratuïts per emmagatzematge en línia de referències, pdf, imatges, captures i altres fitxers adjunts a les referències. Podeu obtenir més espai amb pagament previ. No obstant això, l'aplicació d'escriptori no té límits d'espai.

Una vegada creat el compte, al menú de Zotero > Editar > Preferencias > Sincronizar cal introduir les dades del nostre compte per a poder sincronitzar les referències de la nostra aplicació d'escriptori amb la biblioteca en línia de Zotero. Quan introduïm l'usuari i la contrasenya, s'aciva el botó per a la Configuració de la sincronització. Aleshores podem decidir si sincronitzem també els fitxers adjunts de les nostres referències (tenint en compte la limitació d'espai de 300 MB). Si no marquem aquesta casella, es guardaran solament les metadades de les referències.

 

La sincronització es va realitzant de manera automàtica, però podem fer-la manualment en qualsevol moment seleccionant la icona de sincronització.

És interessant saber que els arxius s'emmagatzenen localment en la carpeta Zotero situada en el directori personal de l'usuari.

Interfície de Zotero


Zotero mostra la informació de les referències guardades organitzades en tres panells: les coleccions, grups i fonts RSS subscrites en el primer panell, la llista de referències de la carpeta seleccionada en el segon panell i els detalls de la referència seleccionada de la llista al tercer panell.

La biblioteca en línia presenta la mateixa estructura.