Gestors de referències bibliogràfiques


Els gestors de referències bibliogràfiques són programes que faciliten l'emmagatzematge, organització i edició de les referències bibliogràfiques que utilitzarem en el nostre TFG/M.

  • L'estructura en carpetes permet organitzar les referències i els documents a elles associats de manera senzilla
  • També es poden afegir etiquetes per afinar la classificació i recuperació de les referències
  • Es pot treballar amb els documents incloent-hi anotacions o subratllat

I el més important, en el moment de la redacció del treball, ens ajudaran a realitzar la inserció automàtica de cites i la generació de la bibliografia en diferents estils de citació de manera normalitzada, convertint-se en una eina clau per a evitar el plagi.

Per a la realització del TFG/M, el gestor de referèncias bibliogràfiques Zotero pot ser una bona opció ja que és un programari gratuït i de codi obert, molt fàcil d'usar i compatible amb gran quantitat de recursos d'informació. D'altra banda, Mendeley és el gestor institucional i permet als usuaris de la UPV la creació d'un compte amb 100GB d'emmagatzematge.

 Consulta l'apartat Gestors de referèncias bibliogràficques de la Biblioguia Citas i referèncias bibliogràficques i les biblioguies específiques per a Zotero i Mendeley.

 Més informació al vídeo Cómo organizar la información científica (Biblioteca UPV)

Árbol de Carpetas icon icon by Icons8

Marcadors socials


Són eines que permeten guardar, classificar i compartir enllaços d'Internet per facilitar la seua reutilització.

Diigo és un sistema de gestió d'enllaços online, bloc de notes i arxiu d'imatges i documents. A més a més, es poden compartir els marcadors i veure els d'altres usuaris.

El compte gratuït permet guardar 500 marcadors i ressaltar continguts en fins a 100 pàgines Web.

Netvibes és una eina que permet organitzar escriptoris personalitzats agrupant els recursos en pestanyes. En cada pestanya es poden incloure pàgines web, subscripcions a continguts per RSS, imatges, ginys personalitzats o predefinits, etc. i també compartir-los. També permet editar el tema de cada escriptori amb imatges i colors, triant entre una gran quantitat de temes disponibles o creant un tema propi.

Per donar-se d'alta només es necessita un compte de correu. Per a cada compte es poden crear tantes pàgines personals com es vulga i una pàgina pública.

Aquesta és la eina utilitzada en el Universo Netvibes de la Biblioteca de Informática y Documentación “Enric Valor” o en la Guía de Diseño Web.

Symbaloo és una aplicació Web molt visual que permet anar afegint eines, pàgines favorites o feeds. Cada pestanya és com un escriptori independent. A més a més, ofereix la possibilitat de fer públics els escriptoris per compartir-los.

Tutorial Symbaloo 2020Exemple.

BibSonomy és un sistema per compartir enllaços i referències bibliogràfiques. Mostra les referències en diferents formats, entre ells  BibTeX.

Start.me és un gestor d'enllaços que pertmet guardar i organitzar pàgines Web en un tauler, seguir notícies en un lector RSS integrat i inserir multitud de ginys.

És molt senzill d'utilitzar i l'organització en pestanyes és similar a la de Netvibes.

 En la infografia Projecte 2.0 del Servei de Biblioteques, Publicacions i Arxius de la UPC trobaràs una selecció interessant de recursos i aplicacions de la web 2.0.